Szent István ünnepére

István királyunk ünnepének alkalmából szeretném bemutatni a Sárarany Szalmaporta egyik büszkeségét, a szalmából készített koronát, országalmát és jogart.

A magyar koronázási ékszerek szalmából, a Sárarany Szalmaportán

Mindhárom koronázási ékszer méretarányos, pontos mása az eredetieknek. Egy különleges, az úgynevezett vasalásos technikával készítettem őket. A nevével ellentétben nem használunk vasalót, hanem a beáztatott szalmaszálat egyik oldalt bevágjuk, majd egy kés fokával elkezdjük kihúzogatni, amíg be nem pöndörödik és selymes fényt nem kap. Ezután vághatóak ki és ragaszthatóak fel a különböző formák. Ennek a technikának a mai Szerbia területén, Tavankút környékén van nagy hagyománya, ahol főképp háromdimenziós képeket készítenek.
Nagyon időigényes ez a módszer, csak a koronán több mint 1 hónapig dolgoztam.


A Szent Korona szalma mása a Szalmaportán

Az országalma szalmából elkészítve

A magyar királyi jogar szalmából

További érdekesség, hogy a szalma, egyetlen narancsszínű ékkövet leszámítva, nincs színezve. Hiszen attól függően, hogy mennyi napsütés, vagy csapadék éri a gabona szárát, más-más színe lesz. Ezt kihasználva, nagyon szépen lehet játszani a különböző árnyalatokkal. 
Ha szeretnék élőben látni, szeretettel várjuk a Szalmaportán!

Szép ünnepet!


Veronika

Mi történik aratás és szalmafonás között


Egy kéve több száz szalmaszál


Nagyon régen nem jelentkeztem itt a blogon, aminek egy "aprócska" oka van, ugyanis időközben megszületett az unokánk, Fruzsina, akivel sok időt töltöttünk.

Fruzsina

De a munka ilyenkor sem áll meg! Az aratás utáni nagy feladatunk a szalmapucolás, ami az egyik "nemszeretem" munka, de az alkotáshoz elengedhetetlen.
A kézzel learatott, kévékbe kötött szalmaszálakat először esőmentes helyen szépen elrendezzük, hogy megszáradhasson.

 

Majd minden egyes szálat megtisztítunk. Megkeressük az első íz alját jelző bogot, itt megtörjük a szálat, így eltávolítjuk a levelet, majd pedig levágjuk a kalászt, amit külön edényben gyűjtünk, hiszen ebből lesz az őszi vetőmag.

 
Dolgos kezek


Ebből lesz a szép esőcsiga

Gyűlnek a kalászok is

Majd jöhet a következő és következő szál, amíg a végére nem érünk...

 Ez évente körülbelül százezer szál, amit egyedül nem tudnék megtisztítani, így segítségem is van, amit ezúton is köszönök! Így dolgoztunk idén, kalákában:

Folyik a munka a Szalmaportán
A megmaradt anyag sem vész kárba, hiszen kiváló fűtőanyag a kemencébe! Például egy jó bableveshez, ami múlt hétvégén készült nálunk.


Veronika